Monday, 20 October 2014

Resepi Ayam Masak Kicap Kuah Pekat

Hari ni Kak Yong bangun awal sangat so dengan mood yang terlebih rajin, Kak Yong ingat nak masak awal untuk makan tengahari.

Jenguk-jenguk, intai-intai peti sejuk, Kak Yong pun decide nak masak menu ni memandangkan memang kegemaran family semua.

Resepi yang amat mudah dan sedap wa cakap sama lu! Jom try...

Bahan-bahan :

1 dada ayam
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 batang serai
2 biji kentang
Kicap pekat
Gula
Garam
Ajinamoto
Sedikit air
-------------------------------------------------------------------
Cara memasak :

1) Bawang merah, bawang putih, halia dan serai ditumbuk sehingga hancur.

2) Panaskan minyak didalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga garing kekuningan.

3) Masukkan kentang dan ayam kemudian digaul rata.

4) Tambahkan air, kicap dan sedikit gula. Tutup kuali. Masak dengan api perlahan sehingga kuah menjadi pekat (agak-agak dalam 15 ke 20 minit).

* Jangan lupa untuk selalu periksa nanti kang x pasai-pasai hangus pulak.


Sebelum menjadi pekat.


5) Setelah kuah menjadi pekat, perasakan dengan garam dan aji. Tambahkan gula jika perlu di adjust lagi.

Inilah hasilnya. Sedapppppp!


Mudah bukan? Makan ni memang bertambah-tambah nasi sampai x hengat donia!! Selamat mencuba!!

Love,
Kak Yong :)

No comments:

Post a Comment