Saturday, 25 October 2014

Resepi Kobis Masak Lemak Putih

Salam semua.

Malam tadi Kak Yong balik kerja dengan semangat yang berkobar-kobar nak masak. Dari pukul 5 dah dok fikir apa nak di masak malam karang. Seingat-ingat memang xde ape dah dalam peti sejuk tu except sebiji kobis. Last-last Kak Yong pun decide nak masak Kobis Masak Lemak Putih ni.

Resepi yang amat mudah dan sedap. Sesuai untuk mereka yang baru belajar masak. :D

Bahan-bahan :

1 biji kobis
1 kotak kecil santan
4 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
Segenggam kecil ikan bilis/udang kering (Kak Yong guna ikan bilis)
Setangkai cili merah (belah 4 tapi jangan sampai putus)
Air secukupnya
Garam
Ajinomoto
.....................................................................

Cara masak :

1) Bawang-bawang ditumbuk lumat. Rebuskan bersama ikan bilis/udang kering sehingga mendidih.

2) Masukkan kobis dan cili merah.

3) Setelah kobis sederhana lembut, masukkan santan dan gaul sehingga rata. Tambahkan air jika santan terlalu pekat. (Kak Yong memang suka kuah banyak.)

4) Biarkan sehingga mendidih dan kobis menjadi lembut. Perasakan dengan garam dan aji mengikut citarasa.

Hasilnya. Sedap sungguh!
Haaaaa. Senangkan. Bagi wanita-wanita yang nak belajar memasak tu, boleh la try basic recipe ni.

Makan pulak dengan ikan masin dan kerabu mangga berdaun kunyit (InsyaAllah akan di share dalam next entri ya), memang lawan dia laaaa. Perghhh gilaaa!!! Gerenti bertambah nasik tu.
Selamat Mencuba!!!

Love,
Kak Yong

No comments:

Post a Comment