Monday, 27 October 2014

Resepi Kerabu Mangga Sedap

Selamat Pagi!!!

Kak Yong tengah travelling sekarang ni. Bosan pulak sorang-sorang dalam hotel ni, tengah tunggu bos ambik pegi ofis baru. So sementara menunggu, apa kata kita share resepi.

Ni resepi kerabu mangga cara Sarawak (x tau la kalau resepi semenanjung pun macam ni).

Bahan-bahan :

- Mangga (Guna mangga yang dah masak dan manis.)
- Belacan
- Ikan bilis
- Cili padi
- Garam
- Ajinomoto
- Garam
- Daun Kunyit

.......................................................................................

Cara membuatnya :

1) Belacan, ikan bilis dan cili ditumbuk halus sehingga ikan bilis agak hancur.

2) Mangga dicincang halus.

3) Bahan yang telah ditumbuk digaulkan sekali dalam mangga dan kacau rata.

4) Perasakan dengan gula, secubit garam dan sedikit aji.

5) Daun kunyit di hiris halus dan digaulkan sekali hingga rata. Lagi banyak daun kunyit lagi sedap!


Senang je kan?? Cuba la try... Selalu buat ala semenanjung je kan? Cuba buat ala Sarawak pulak.

*p/s : kerabu mangga ni hendaklah rasa manis kepedas-pedasan.

Haaaaa. Inilah hasilnya. Sedap giler!

No comments:

Post a Comment