Sunday, 2 November 2014

Resepi Ikan Sardin Tin Masak Lemak Cili Api

Assalam.....

Kebelakangan ni Kak Yong memang suka mencabar diri masak benda yang Kak Yong x pernah masak. So, kawan Kak Yong yang kasi cadangan untuk try buat resepi ni, (Makseh Jamadel!!).

Kalau bab-bab masakan orang Nogori ni biasanya Kak Yong memang akan refer dgn kawan satu Uni Kak Yong dulu, yang sememangnya orang Nogori, (Hai Izma!!!).

Kak Yong pun bagitau la dia yang ada kawan bagi cadangan suruh try buat benda ni. Resepi yang di gugel pulak semuanya ada menggunakan bawang. Padahal kalau ikut resepi asalnya sememangnya kunyit hidup dan cili api je kan. So, Izma pun bagi Kak Yong resepi dia. So kita try la resepi asli orang Nogori ya.
.........................................................................................................................

Bahan :
- 1 tin Sardin (Kak Yong penggemar tegar sardin King Cup.)
- 1 inci Kunyit hidup 
- 19 tangkai Cili api (mengikut citarasa. Kalau suka pedas, lebihkan cili.)
- 1 keping Asam gelugur
- 1 batang serai (dititik)
- 1 kotak kecil santan
- Kentang
- Air
- Bahan perasa

Cara :
1) Kunyit hidup dan cili api ditumbuk lumat.

2) Rebuskan bahan tumbuk dan serai.

3) Masukkan santan, sentiasa kacau bagi elak pecah minyak. Guna api perlahan.

4) Masukkan kentang dan biar hingga kentang empuk.

5) Masukkan sardin beserta dengan kuahnya. Dan masukkan asam keping. Asam keping bagi hanyir sardin hilang.

6) Perasakan.

.......................................................................................................................

Haaa. Senang je kan. X payah nak berbawang-bawang. Ikut je resepi asli orang Nogori. Simple dan sedap!!
Sardin Tin Masak Lomak Cili Api

No comments:

Post a Comment