Tuesday, 4 November 2014

Resepi Cendawan Goreng Rangup (Cengoreng)

Kebelakangan ni kengkawan asyik update gambar cendawan goreng je. Dengan rasa yang tak mampu ditahan, Kak Yong pun pegi beli cendawan, nak buat cengoreng jugak.

Jom buat Cengoreng dengan resepi paling ringkas dan senang.

.............................................................................................................

Bahan-bahan :

- 100 gram cendawan tiram
- 3 sudu makan tepung jagung
- 2 sudu makan tepung beras
- 3 sudu makan tepung bestari perisa asli (Optional. X nak guna pun xpe. Tapi Kak Yong guna la.)
- extra tepung bestari utk final touch before menggoreng
- garam
- ajinomoto


...........................................................................................................

Cara-cara :

1) Cuci cendawan dan perahkan sekering-keringnya. Ada orang x cuci pun. Main lap je pakai tisu. Tapi kita x tahu tahap kebersihannya kan. So elok lah dicuci dan perah.

2) Perasakan dengan ajinomoto dan garam. Gaul sehingga rata. Cendawan akan menjadi basah semula bila terkena garam. Jadi perahkan lagi sekali.

3) Masukkan tepung jagung, tepung beras dan tepung bestari. Gaul hingga rata.

4) Panaskan minyak untuk menggoreng. Deep fried method ya sayang. Jadi banyakkan la minyak tu.

5) Celup satu per satu cendawan dalam tepung bestari yang extra. Pastikan tepung mengenai seluruh cendawan. Then, gorengkan. Ulang pada setiap cendawan.

6) Goreng hingga cendawan menjadi warna keemasan. Angkat dan toskan. Jangan lupa letak tissue dalm pinggan sebelum letak penapis. So that minyak cendawan tu diserap tissue. Cendawan pun x jadi lembik.

.........................................................................................................





Haaaaa. Senang je kan. InsyaAllah rangup hasilnya. Anak-anak Kak Yong makan sampai x ingat donia. X sempat pun ayahnya nak makan. Hehehehehhe. Selamat mencuba!

Love,
Kak Yong




No comments:

Post a Comment