Thursday, 20 November 2014

Resepi Congo Bars

Assalam.
Seperti biasa, Khamis kan Kak Yong offday. Jadi banyak la projek mula bermain di minda. KakYong kalau offday memang gitu la. Kalau x try benda baru mesti rasa boring je offday. So, offday kali ni, salah satu projek Kak Yong ialah Congo Bars. Memang dah lama niat nak buat tapi tak berkesempatan.

Congo Bars cara Kak Yong.

Senang je cara buat nya. Bahan pun tak banyak. X payah pakai loyang kek sebab kalau tebal sangat nanti x masak pulak sebelah dalam tu. Kak Yong guna tray biasa je yang selalu guna tuk buat biskut tu. 30 minit je then "ting!" dah masak :)

Jom intai resepi.

----------------------------------------------------------

Bahan-bahan :

150 gram butter (Kak Yong guna Buttercup)
320 gram gula perang
1 sudu kecil Vanilla
3 biji telur
250 gram choc chip (ketepikan 50 gram untuk topping)
1 cawan badam cincang
Pumpkin seeds, sunflower seeds dan sedikit badam cincang untuk topping

Bahan di ayak :

2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
350 gram tepung gandum

-----------------------------------------------------------

Cara-cara :

1) Panaskan oven 180° Celcius (350° Farenheit)

2) Butter dan gula perang dipukul dengan mixer atau whisk sehingga agak kembang.

3) Masukkan bahan yang telah di ayak tadi ke dalam adunan butter. Gaul lagi.

4) Masukkan vanilla, telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

5) Masukkan choc chip dan badam (juga boleh digantikan dengan kekacang lain seperti pecan, walnut atau yang lain)

6) Sediakan dulang membakar size 13" X 9". Letakkan kertas minyak dan sapu mentega di permukaan kertas dan sekitar bahagian dalam tray (bagi mengelak Congo Bars melekat di tray.)

Kak Yong pakai tray ni je.


7) Tuang adunan ke dalam dulang dan taburkan bahan topping dengan rata. Bakar selama 20-30 minit (terpulang dengan kepanasan oven masing-masing) sehingga permukaan atas bars menjadi agak "brownish".

Tengah tunggu nak masuk oven.


8) Setelah masak, biarkan ia di dalam oven sehingga sejuk. Kemudian dah boleh potong dan makan.

Tadaaa! Dah siap.


-----------------------------------------------------------

Haaaa. Dah siap! Senang je. Kalau buat Congo Bars ni, harum dia serumah boleh cium. Hidangan ni memang sesuai sangat untuk hidangan minum petang bersama keluarga. Hidang dengan teh panas. Mak ai! Sedap x hengat ji.

Selamat Mencuba, ya.

Love,
Kak Yong

No comments:

Post a Comment