Teringat dulu pernah makan Stew Ayam ni dekat ofis lama. My boss yang paling cool skali (Kak Dewi) yg masakkan. That was the first time I try benda alah stew ni. Masa tu mmg ingat blh makan dgn nasi je. Skali tgk Kak Dewi makan dengan French Baguette. Hmmm. Memang sedap!
So last night tiba-tiba tekak ni rasa nak makan stew ayam. Maka bermulalah aktiviti dapur Kak Yong.
Nak di pendekkan cerita, Kak Yong kasi resepi terus lah yek.
----------------------------------------------------------------
Bahan-bahan :
1 dada ayam
1 biji kentang (dipotong 8)
1 biji tomato (dipotong 6)
1/2 batang lobak merah (dihiris panjang)
1 biji bawang besar (dipotong 6)
2 ulas bawang putih (dimayang)
1 inci halia (dihiris panjang)
3 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
3 sudu kicap manis (*optional)
3 sudu sos lada hitam (Sarawak's Blackpepper Sauce is the best!)
1 kiub ayam
1 sudu tepung jagung (dicampur dengan sedikit air)
Air (ikut la nak kuah banyak atau sikit)
Garam, aji dan gula
1 biji kentang (dipotong 8)
1 biji tomato (dipotong 6)
1/2 batang lobak merah (dihiris panjang)
1 biji bawang besar (dipotong 6)
2 ulas bawang putih (dimayang)
1 inci halia (dihiris panjang)
3 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
3 sudu kicap manis (*optional)
3 sudu sos lada hitam (Sarawak's Blackpepper Sauce is the best!)
1 kiub ayam
1 sudu tepung jagung (dicampur dengan sedikit air)
Air (ikut la nak kuah banyak atau sikit)
Garam, aji dan gula
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Cara-cara :
1) Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi.
2) Masukkan sos tiram, sos lada hitam, sos tomato dan kicap manis.
3) Masukkan ayam, kiub ayam, kentang dan lobak. Gaul rata kemudian barulah masukkan air. Biar sehingga kentang empuk.
4) Setelah kentang empuk, masukkan bancuhan tepung jagung dan gaul rata.
5) Perasakan dengan garam, aji dan sedikit gula.
6) Kemudian masukkan tomato. Gaul sekejap dan tutup api. (Tomato x leh lama sangat sebab cepat lembik)
Stew Ayam |
-------------------------------------------------------------------
Haaaa. Senang x senang buat stew ni? Korang cuba la buat.
Love,
Kak Yong
Kak Yong
No comments:
Post a Comment